WELZIJN IN OPWIJK

Overeenkomst tussen OCMW en 3W+ voor kinderopvang

Om de dienstverlening van de kinderopvang met onthaalouders in onze gemeente te blijven waarborgen, is het aangewezen – zo niet noodzakelijk – dat de dienst wordt overgenomen door een organisatie actief in dit werkdomein. In het perspectief hiervan werd met meerdere organisaties (actief in en ervaring met de dienstverlening kinderopvang) contact opgenomen. Tijdens de eerste helft van de maand maart 2013 waren er verkennende gesprekken met de vertegenwoordigingen van de kandidaat-organisaties.
De resultaten van de eerste ronde besprekingen werden teruggekoppeld naar de onthaalouders van de dienst kinderopvang tijdens een vergadering op dinsdag 26 maart 2013. Tijdens dit infomoment met de onthaalouders hadden deze ook de gelegenheid om vragen te stellen in verband met de praktische formaliteiten en regelingen die bij een overname van de dienstverlening de toekomstige werking zullen beheersen.
Een inventarisatie van deze vragen werd bij brief van 5 april 2013 aan de kandidaat overnemers overgemaakt. Een antwoord werd verwacht tegen 15 april 2013. De organisaties werden uitgenodigd op het Vast Bureau van donderdag 18 april 2013 voor een toelichting bij hun antwoorden.
Na een grondige analyse en een evaluatie van de antwoorden kreeg het aanbod van de derdediensten – organisatie vzw 3 W Plus Kinderopvang (Brusselse steenweg, 617 te 1731 Zellik-Asse) de voorkeur.

De Raad van het OCMW Opwijk heeft in zitting van donderdag  23 mei 2013 het principebesluit genomen om de dienstverlening over te dragen aan de vzw 3Wplus Kinderopvang. 3Wplus is een vzw die werkzaam is in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Inzake kinderopvang organiseert 3Wplus de buitenschoolse opvang op vier plaatsten in Beersel, twee zelfstandige kinderdagverblijven (totaal van 57 plaatsen) in Strombeek-Bever en één dienst voor onthaalouders die momenteel erkend is voor het ganse arrondissement.

3Wplus Kinderopvang heeft uitdrukkelijk bevestigt dat aan het overgrote deel van de bestaande rechten van de onthaalouders niet geraakt wordt. Wel is er ruimte voor onderhandeling zodat bepaalde verworven faciliteiten een ander accent meekrijgen. Deze onderhandelingsruimte is eerder beperkt zodat de sociale status van de onthaalouder en de kwaliteit van de dienstverlening er zeker niet op achteruit zal gaan.

Na de goedkeuring van het principebesluit heeft het OCMW bestuur contact opnemen met de diensten van Kind & Gezin ten einde de ontbinding van de dienst in eigen beheer en de overname definitief uit te werken en te regelen.

Deze interventie resulteert in een juridisch onderbouwde beheersovereenkomst waarin spijkerharde garanties ingebouwd worden voor:
– de continuïteit van de de dienstverlening van Kinderopvang met onthaalouders in onze gemeente;
– de voortzetting van een even kwalitatieve, zo niet nog betere dienstverlening;
– de instandhouding van de sociale status van de onthaalouders, met garanties voor vorming, coaching en begeleiding.

Het OCMW wenst op lokaal niveau de werking van de dienst Kinderopvang met onthaalouders op te volgen en te bewaken. Daartoe zal in de overeenkomst ook een overlegmoment  tussen de overnemende organisatie en het OCMW bestuur ingebouwd worden. Het resultaat van dit overleg zal gerapporteerd worden aan het OCMW bestuur.

In overleg tussen de twee partijen wordt de datum van de overname vastgesteld op 1 januari 2014.

In de pers
9 juli 2013 – Het Nieuwsblad
20130709 het nieuwsblad - overname kinderopvang door 3w+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s