KOM OPWIJK TEGEN KANKER

Rookvrije speeltuinen voor Opwijkse kinderen

In België beginnen elke week honderden kinderen met roken. Omdat uit verschillende studies blijkt dat zien roken doet roken, stelt OCMW-raadslid Peter Beerens voor om van de Opwijkse speeltuinen rookvrije zones te maken. Opwijk telt momenteel 10 speeltuinen. Jaarlijks gaat Jong VLD op pad om deze een grondige schoonmaakbeurt te geven. De voorbije jaren is er een positieve tendens te merken: de speeltuinen worden goed onderhouden en liggen er proper bij. Opvallend is wél de vele sigarettenpeuken die nog steeds terug te vinden zijn in de speeltuinen. Dit brengt als risico met zich mee  dat kinderen deze kunnen oprapen en zich zelfs kunnen verbranden. Peter Beerens, die ook bestuurslid is van Kom Opwijk Tegen Kanker, vraagt het schepencollege om een sensibiliseringscampagne te houden om speeltuinen rookvrij te maken. “Het rookvrij maken van speeltuinen moet een positief verhaal zijn, waarbij het invoeren van boetes niet noodzakelijk is. Het mag zeker geen heksenjacht worden op rokers, maar er is niets mis mee om rokers ervan bewust maken dat kinderen best niet in aanraking komen met de sigaret. Dit kan aangeduid worden door een bordje aan de speeltuinen te plaatsen om iedereen te informeren, samen met asbakken aan de kant van de speeltuin waar de rokers hun sigaret kunnen doven voor ze de speeltuin betreden. Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen, en zeker van hun ouders. Momenteel sterven er 14.000 mensen per jaar door het roken; door de kinderen tijdig te informeren over de gevaren van roken zullen ze later hopelijk minder snel naar een sigaret grijpen.